Ενσυνείδητη Διατροφή – Είμαστε αυτό που θυμόμαστε

 

Συχνά σπεύδουμε να φάμε όπως σπεύδουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες στην καθημερινότητα μας. Όταν τρώμε βιαστικά και παρορμητικά δεν καταφέρνουμε να γευτούμε το φαγητό μας. Στόχος του διαιτολόγου είναι η αύξηση της συνειδητότητας του ατόμου. Το αντίθετο της συνειδητότητας είναι η παρόρμηση δηλαδή να κάνω πράγματα βιαστικά, ότι τύχει, χωρίς να τα σκέφτομαι και τις περισσότερες φορές χωρίς να απολαμβάνω. Φυσικά αν αυτό που έκανα μου βγει σε κακό τότε πληρώνω τις συνέπειες είτε σωματικές είτε συναισθηματικές (ενοχές, θυμό, λύπη, άγχος -φόβο).
Είμαστε αυτό που θυμόμαστε. Αν με ρωτήσουν ποιος είμαι; Είμαι αυτό που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία μέχρι τώρα. Αν εγώ λέω <<τι χάλια που είμαι, τι χάλια που τρώω, φροντίζω μόνο τους άλλους, είμαι ανοργάνωτος, κλπ>> είμαι αυτό που θυμάμαι. Επομένως καταλαβαίνομαι ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε να φτιάξουμε βήμα βήμα μια καινούργια μνήμη όσον αφορά τη σχέση με τη διατροφή μας, τη σχέση με τον εαυτό μας και τη σχέση με τους άλλους.
Παρόλα αυτά αν κάποια στιγμή το άτομο αδυνατεί να διατηρήσει την ευτυχισμένη μέση κατάσταση σε σχέση με το φαγητό θα χρειαστεί να επανέρθει και να ζητήσει τη βοήθεια του διαιτολόγου όσο το δυνατό γρηγορότερα. Τα ολισθήματα εκλαμβάνονται ως <<ευκαιρίες για μάθηση>> που δημιουργούν στρατηγικές επιτυχίας.

elGreek