Πώς Μπορούμε αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση του Ανοσοποιητικό μας

Οι ιογενείς λοιμώξεις, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες είναι κάτι που μας απασχολεί.
Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών ήταν και είναι η πρώτη σύσταση , ιδιαίτερα σε περιόδους ιώσεων. Επαρκείς πρόσληψη νερού, επαρκείς ύπνος, μείωση του στρες, ήπια άσκηση και αποφυγή καπνίσματος
Κρυμμένη Πείνα και Ανοσοποιητικό Σύστημα
Ο όρος “Hidden Hunger” (Κρυμμένη Πείνα) περιγράφει την έλλειψη μικροθρεπτικών στοιχείων.
Η χρόνια έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων δεν είναι άμεσα εμφανής και μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D ενεργοποιεί πάνω από 3000 διαφορετικά γονίδια και βοηθάει στην παραγωγή 200 ενδογενών (που παράγονται μέσα στο σώμα μας) αντιβιοτικών ουσιών.
Είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθηνα στο να σκοτώσουν παθογόνα μικρόβια και ιούς.
Πηγή βιταμίνης D αποτελούν αποκλειστικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το βούτυρο τα λιπαρά ψάρια. Καλή πηγή αποτελούν και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για το γενικό πληθυσμό χρήσιμη είναι η πρόσληψη συμπληρώματος είτε με μορφή χαπιού ή σε μορφή σπρέι,
H βιταμίνη D μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Ινσουλίνη και βιταμίνη C
Όταν μιλάμε για ενίσχυση του ανοσοποιητικού σχεδόν πάντα υπάρχει αναφορά και στη βιταμίνη C. Υπάρχει σημαντικός αριθμός μελετών που αναφέρουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας ενώ υπάρχουν και άλλες που δηλώνουν ότι δεν είναι στ` αλήθεια αποτελεσματική στο κοινό κρυολόγημα.
Γιατί λοιπόν η βιταμίνη C κάποιες φορές είναι αποτελεσματική ενώ άλλες όχι;
Λόγω της παραπλήσιας χημικής τους δομής της βιταμίνης C και της γλυκόζης. Τα δύο μόρια ανταγωνίζονται η μια την άλλη μέσα στο σώμα μας. Τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού χρειάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο εσωτερικό τους για να διαχειριστούν τα μικρόβια και τους ιούς.
Όταν καταναλώνουμε τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, η ζάχαρη ανταγωνίζεται τη βιταμίνη C και μειώνει τα επίπεδα της στο εσωτερικό των κυττάρων. Εκατό γραμμάρια ζάχαρης (όση περιέχεται σε ένα γλυκό περίπου) καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μέχρι και 75% για αρκετές ώρες.
Η βιταμίνη C βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, τις τομάτες, τις πιπεριές, τις πατάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Για το γενικό πληθυσμό χρήσιμη είναι η πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης C και ενός συμπληρώματος πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων .

elGreek